25 Nisan 2008

Ayarlanmış Heyecan

Nefesler tutuldu, dertler bir kenara bırakıldı, iş güç askıya alındı,varsa planlar iptal edildi herkes haftasonu oynanacak derbiyi bekliyor. Nereye baksak derbi ile alakalı birkaç şey duymuş ya da görmüş oluyoruz. Gazetelerin bir haftalık sür manşetleri, televizyon haberlerinin ana konusu bu derbi ile alakalı.Bitime 3 hafta kala oynanacak olması,puanların eşit oluşu derbiyi daha heyecanlı kılıyor herkesin gözünde. Futbolla pek ilgisi olmayan, "nereye koşuyor bu 22 kişi" diyen insanlar bile derbi muhabbetlerine kulak kabartıyor, merak ediyor olacakları. Malumunuz son senelerde Fenerbahçe-Galatasaray derbileri şampiyonluğun belirleneceği son haftalara denk geliyor. 04-05, 05-06, 06-07 sezonlarında lig şampiyonunu belirleyişi açısından hep kritik haftalara denk geldi derbi maçı ya da getirildi. Evet getirildi diyorum çünkü bu kadarına tesadüf demek biraz zor sanırım. Dikkatleri zaten üzerine çekmiş olan bir derbinin bir de kader maçı değeri kazanması oynanacak olan maçın değerini bir anda kat kat arttırmış oluyor. Tüm ülke işini gücünü bırakıp bu hadiseye odaklanıyor. Bu durumda haliyle yayıncı kuruluş, sponsorlar ve bu işten geçinen daha nice kuruluş para kazanmış oluyor. Gazeteler derbi ekleri vererek, sürmanşetler atarak tirajlarını arttırırken, spor gazeteleri tiraj rekorlarını derbi haftasında kırıyorlar.Belki de endüstriyel futbolun bir getirisi bize derbi maçının son haftalara denk geliyor olması. Sadece bizim ligde mi böyle diye baktığımızda karşımıza çıkan cevap hayır oluyor. İngilterede son haftalara denk gelen maçların neredeyse tamamı ilk 4 sırayı zorlayacak takımlar arasında oynanıyor. 38 haftalık Premier Lig maratonunda 31.haftada Chelsea-Arsenal ve Manu-Liverpool, 34.haftada Manu-Arsenal, 36.haftada Chelsea-Manu maçları oynanıyor. Bu haftasonu oynanacak olan Chelsea-Manu maçının ligin kaderini belirleyecek maç olması pek de şaşırtıcı değil sanırım.
Ardından İspanya'ya göz atıyoruz. Burada karşımıza çıkan tablo da pek şaşırtıcı cinsten değil aslında. Derbi denilince belki de tüm dünyada akla gelen ilk maç olan Barcelona-R.Madrid maçının 38 haftalık maratonda 36. haftaya denk gelmesi sanırım beklendik sonuçlardan birisi bu tablo çerçevesinde.

İspanya'nın ardından İtalya'da Seria A fikstürüne uzanıyoruz belki burada bizi farklı bir tablo bekler umuduyla. Ancak yine yanılmıyoruz ve beklediğimiz tablo burada da karşımıza çıkıveriyor. Milano şehrinin ezeli rakip olan iki takımı Milan ve İnter takımları da 38 haftalık ligde 36.haftada karşı karşıya geliyor. Yani bitime sadece iki hafta kala, ligde heyecanın tavan yaptığı zaman aralığında. Tamamen tesadüf! olarak avrupanın en önemli üç liginde kritik maçlar 36.haftada oynanıyor.

Biz de onlardan mı öğrendik bilmiyorum ancak bitime sadece 3 hafta kala oynanacak olan bu kritik maçların tamamına şans demek pek mümkün değil sanki. Önümüzdeki sezon da artık tamamen şans eseri! ile çekilen kuralarda son haftalara denk gelen önceden ayarlanmış heyecanlı maçlar seyrederiz.

3 yorum:

Othello dedi ki...

Turkiye'de ve butun dunyada fikstur cekimleri derbi maclari son alti haftaya denk gelecek sekilde ayarlidir. Garip bir hadise yok. TFF fikstur cekimi kurallarinda da bulabilirsiniz.

muhder dedi ki...

önemli maçların son altı haftaya denk gelmesi şaşırtıcı sadece. misal olarak madrid derbisi ilk haftaya denk geldi bu sene farklı olarak. fb-gs maçları bundan 4 sene evveline kadar da 6.haftaya denk gelirdi, fb-bjk maçları da öyle. o da ayrı bir konu tabi ilk derbinin 6.haftadan önce oynanmıyor olması. amaç ilgiyi daha fazla çekebilmek gibi duruyor.

muhder dedi ki...

şimdi farkettim de sevgili othello derbiler son 6 haftaya denk gelir kuralını göremedim ben herhangi bir yerde.